söndag 29 september 2013

Loosers, KD:s riksting, skärgårdstrafiken och landstinget 150 år

På min blogg idag vill jag skriva om en organisation och ett företag som man kalla för loosers! De ska väl egentligen inte jämföras med varandra, men båda har det gemensamt att de har gjort bort sig.  

De första är ledarna och det högerextrema partiet Gyllene Gryning i Grekland. Efter mordet på musikern Killah P, eller som han egentligen heter, Pavlos Fyssas, så har mördaren erkänt sin koppling till det extrempolitiska partiet i Grekland. Mordet var bara det senaste i en rad våldsdåd som partiet kopplats samman med. Det blev också startskott för de polistillslag som ledde till att 17 ledargestalter greps under lördagen.
Man skulle därmed kunna säga att brallorna är neddragna på ledargarnityret i Gyllene Gryning!

De andra som kan kallas loosers är pastatillverkarna Barilla. I en radiointervju i onsdags talade en av företagets ägare om att han ansåg att företaget aldrig skulle låta göra reklam för produkterna med en "regnbågsfamilj" och han tillade att homosexuella som inte gillar det kan äta pasta från andra tillverkare.
Nu har olika typer av aktivister tagit Barilla på orden och uppmanar nu så många som möjligt till bojkott. På nätet finns protestskrivelser på flera språk och med olika avsändare, bland dem Nobelpristagaren Dario Fo som uppmanar Barilla att göra avbön. 

Vad Barilla kanske inte tänkte på är att homosexuella inte bara känner homosexuella, utan även heterosexuella och med alla de kontakter som detta innebär, kan en bojkott av Barillas varor bli mycket kännbar.
Hur löd det där gamla ordspråket? Som man bäddar får man ligga!

Några som man inte direkt kan kalla för loosers (och som därmed inte på något sätt är jämförbara med vare sig Gyllene Gryning eller Barilla) är Kristdemokraterna (KD). De har under några dagar nu haft sitt riksting, vilket är deras hösta politiska organ. På detta riksting har de enligt min mening fattat en del beslut som gör att de nu tagit ytterligare steg till höger på den politiska skalan. (KD) söker annars med ljus och lykta efter en profilfråga som kan lyfta partiet. Att då som Göran Hägglund hitta frågan om att avskaffa landstingen leder i det fallet helt fel. Förutom att det är fel i sak, så är det sällan som organisatoriska frågor engagerar medborgarna (förstatligandet av skolan är dock ett lysande undantag). Medborgarna vill att sjukvården ska fungera. Vem som ansvarar för densamma är sällan något som bekymrar dem.
Sedan har också (KD) på sitt riksting beslutat att utreda ett NATO-medlemskap. Jag tycker utreda är lite väl mesigt. Jag tycker (KD), i likhet med Folkpartiet, ska ta klar ställning – Säg ja till medlemskap i NATO!

Om jag nu istället går in på veckans vinnare, så anser jag att Folkpartiets landstingsgrupp och vår skärgårdstrafikpolitik är en sådan given vinnare. Nu har nämligen det moderata trafiklandstingsrådet meddelat att hela skärgårdsupphandlingen ska göras om. Det har vi i Folkpartiet tyckt i ca 1,5 år. Gör om och gör rätt, har vi sagt sedan dess. Det är bara att beklaga att det har tagit så lång tid och att det har kostat väldigt mycket pengar under den här tiden.

En som berättar mer ingående om detta är min partikollega Stella Fare.

Allra sist. Stockholms läns landsting firade sitt 150-års jubileum nu i helgen med en fest på landstingstomten vid Hantverkargatan 45. Jag var där och stod några timmar i Folkpartiets tält. Här nedan ser ni en bild på några av oss Folkpartister som var närvararande.

måndag 23 september 2013

Antiklimax i landstingets trafiknämnd

På dagens sammanträde med trafiknämnden var det tänkt att nämnden skulle avgöra frågan om upphandling av sjötrafiken i skärgården. Men ordföranden valde helt oväntat att lyfta bort frågan från dagordingen. Folkpartiets yrkande om att inget tilldelningsbeslut skulle fattas och att upphandlingen skulle stoppas hade annars vunnit majoritet. En försämrad sjötrafik, mindre möjligheter för små rederier och risken för en monopolliknande situation har hela tiden varit Folkpartiets huvudinvändningar mot den upphandling som nu verkar stoppas – anbudens giltighet löper ut 30 september.

Vad som nu händer är oklart. Men från Folkpartiets sida har vi från början varit tydliga med att vi måste förbättra turlistorna och att möjligheter för små rederier att lägga anbud måste säkerställas.

Men nu måste trafikförvaltningen snarast möjligt återkomma till trafiknämnden med en strategi för hur skärgårdstrafiken ska kunna fortsätta vidare med lika bra trafikutbud som tidigare. Vi måste snarast finna en lösning som innebär en verklig förbättring för de som i första hand berörs - skärgårdsborna!
 

söndag 22 september 2013

Sjötrafikens öde avgörs imorgon, lite propaganda för mig själv, samt en glad trafiknyhet

Imorgon är det ett extra sammanträde med Stockholms läns landstings trafiknämnd. Det blir ett minst sagt spännande möte. Som ersättare i nämnden kommer jag att få uppleva något som inte är så vanligt, nämligen att ett mycket viktigt ärende inte är avgjort på förhand, nämligen den om upphandlingen av vår sjötrafik i länet.

Folkpartiet har hela tiden kämpat för att värna sjötrafiken i skärgården! Vi slår vakt om en bra sjötrafik och vi har därför sagt nej till försämringar av trafikutbudet och tidtabellerna. Vi har ställt krav på garantier innan den nya skärgårdsupphandlingen avslutas! Hur det kommer att gå är i högsta grad oklart. Jag hoppas att förnuftet segrar!

Idag har jag gjort en rejäl omarbetning av min hemsida, för att anpassa sidan till det kommande provvalet. Bland annat så har jag under sidan "Olov - Kandidat till landstingsfullmäktige 2014" talat om lite grann om min bakgrund och vad jag vill med min kandidatur. Du kan läsa mer om mig på  http://www.folkpartiet.se/olov

Avslutningsvis är det glädjande att konstatera att det blir fortsatt pendeltågstrafik till Gnesta även i fortsättningen. I den ursprungliga tågplanen som presenterades av Trafikverket under våren hade all pendeltågstrafik på sträckan Järna via Mölnbo till Gnesta dragits in med hänvisning med hänvisning till kapacitetsbrist på Västra stambanan. Nu står det klart att det finns plats för alla de 22 tågen som SL och trafiknämnden ursprungligen planerade för. En självklarhet kan man tycka, dock ej för Trafikverket, som här fick backa, till glädje för alla berörda resenärer.
 

söndag 15 september 2013

Gå och rösta i kyrkovalet!

Idag är det valdag till Svenska kyrkan!

För att slippa få in nomineringsgrupper med homofoba, rasistiska och kvinnoprästfientliga åsikter, så skulle jag önska att alla ni som inte har dessa extrema åsikter går och röstar.

Det spelar givetvis också en stor roll på vem du röstar på. Ta gärna en valsedel med FiSK- Fria liberaler i Svenska kyrkan. FiSK är ett nätverk som samlar liberaler som är engagerade i Svenska kyrkan. Vi möjliggör för alla liberaler, oavsett partipolitisk tillhörighet, att vara förtroende­valda i Svenska kyrkan.

Därför – Gå och rösta och rösta då på FiSK. I den församling jag tillhör, Adolf Fredriks församling och i de två andra valen, kan du rösta på FiSK. Du får även kryssa för min kandidatur i de valen, om du vill!

Om du vill läsa mer om vad FiSK har för åsikter kan du klicka på nedanstående länk.
http://fiskarna.net/

torsdag 12 september 2013

Poliskostnaderna avskaffas - efter (FP)-initiativ!

I söndags här på bloggen berättade jag om ett initiativ av Johan Pehrson (FP), där han tillsammans med tre allianskollegor i justitieutskottet skulle träffa representanter från Svensk Elitfotboll och Svenska Fotbollsförbundet för att diskutera poliskostnaderna i samband med idrottsevenemang.

Resultatet lät inte vänta på sig! För två dagar sedan presenterade regeringen ett förslag om att slopa ersättningsskyldigheten. Detta trots ett oerhört motsträvigt Justitiedepartement, med minister Beatrice Ask (M) i spetsen.  

Tyvärr har vi ju inte retroaktiv lagstiftning i landet, så AIK och de andra klubbarna lär nog dessvärre få betala de fakturor som redan har sänts, men Rikspolisstyrelsen kan ju åtminstone sluta att skicka de fakturor som de rent teoretiskt skulle kunna skicka så länge som riksdagen inte har fattat beslut. Det vore, minst sagt, en välgärning!




 

söndag 8 september 2013

Bra initiativ från Johan Pehrson (FP)

Jag har flera gånger här på min blogg (bl.a. här) skrivit om de s.k. poliskostnaderna som drabbar idrottsaktiebolag när de spelar matcher. Detta är givetvis både absurt och orättvist eftersom det naturligtvis inte ska vara någon skillnad i polisens behandling av idrottsklubbarna. Förutsättningarna för klubbarna är faktiskt desamma, oavsett om klubben drivs via ett aktiebolag eller på traditionell föreningsväg.

Vad Beatrice Ask (M) och hennes Justitiedepartement sysslar med när det gäller den här frågan kan man bara undra. Hon verkar i varje fall inte alls förstå problematiken. Därför är det nu mycket glädjande med den signal som häromdagen kom från riksdagsledamoten Johan Pehrson (FP), där han och tre andra Allianskollegor skulle träffa representanter från från Svensk Elitfotboll och Svenska Fotbollsförbundet för att diskutera dessa poliskostnader i samband med idrottsevenemang.

I en kommentar säger Johan Pehrsson att "För närvarande stryps flera elitklubbar i fotboll ekonomiskt. Allt till en följd av polisens kreativa utdebitering av kostnader för polisinsatser i samband med fotbollsmatcher. Läget är ohållbart, orättvist och obegripligt. Regeringen måste agera omgående".

Vidare säger han att antingen tas rätten att debitera kostnader till idrottsklubbar bort helt, eller så behandlas alla lika.

För min del hoppas jag på det förstnämnda, men det är i vilket fall som helst bra att Johan Pehrsson och de andra riksdagsledamöterna försöker göra något åt denna absurda situation.

söndag 1 september 2013

Rösta på FiSK i kyrkovalet den 15 september!

Den 15 september är det kyrkoval, alltså val till Svenska Kyrkans Kyrkomöte, Stift och Församlingar. De valen hålls vart fjärde år. Mer än fem och en halv miljoner människor är röstberättigade, men dessvärre utnyttjar inte så många sin rösträtt. Jag vill därför uppmana alla er som innehar rösträtt att utnyttja den!

Framförallt skulle jag önska att ni som inte har extrema röster går och röstar, inte minst därför att vi annars riskerar att få in nomineringsgrupper med homofoba, rasistiska och kvinnoprästfientliga åsikter. De grupperna har tidigare haft en stor benägenhet att gå och rösta.

Därför spelar det givetvis också en stor roll på vem du röstar på. Jag har själv valt att kandidera för FiSK- Fria liberaler i Svenska kyrkan. FiSK är ett nätverk som samlar liberaler som är engagerade i Svenska kyrkan. Vi möjliggör för alla liberaler, oavsett partipolitisk tillhörighet, att vara förtroende­valda i Svenska kyrkan.

Här följer tre frågor som är angelägna för FiSK:

1. Öppen och fördomsfri kyrka
Genom att rösta på FiSK stödjer du en nomineringsgrupp som arbetar för att kyrkan kraftfullt ska agera mot varje form av främlingsfientlighet, rasism och homofobi. Vi vill därför att kyrkan ska vara en tydlig röst i arbetet med att skapa ett samhälle fritt från diskriminering och där de mänskliga rättigheterna värnas. Vi vill att arbetet med att sprida öppenhet och tolerans ska genomsyra samtliga nivåer i Svenska kyrkan liksom kyrkans internationella arbete.

2. Större valfrihet i kyrkan
FiSK vill att du i högre grad ska kunna välja vilken församling som du vill tillhöra. Du ska inte vara begränsad till den församling där du är folkbokförd. FiSK anser att det är viktigt att du har möjlighet att vara aktiv och verka i den församling där du känner dig hemma. Ett friare församlingsval kan komma att ha betydelse för den som t ex känner sig mer hemma i den församling där han eller hon arbetar snarare än i församlingen där boendet finns.

3. Förnya gudstjänsterna
FiSK vill att gudstjänster och kyrkliga handlingar ska ge människor en mening och hjälp i vardagen. En levande kyrka har gudstjänster som balanserar tradition och förnyelse. De som deltar i Svenska kyrkans gudstjänster ska mötas av ett tilltal som svarar mot deras behov. Söndagens huvudgudstjänst, som är viktig som en plats där alla kan mötas, måste därför ständigt förnyas och utvecklas. Tillsammans med andra former av gudstjänster och musikarrangemang kan vi skapa en kyrka där människor i olika situationer kan känna gemenskap och glädje.

Därför – Gå och rösta den 15 september – och rösta då på FiSK. I den församling jag tillhör, Adolf Fredriks församling och i de två andra valen, kan du rösta på FiSK. Du får även kryssa för min kandidatur i de valen, om du vill!