söndag 9 december 2012

Våra traditioner och ett stort grattis!

Jag har väldigt svårt att förstå att många här i Sverige uppenbarligen vill ge avkall på traditioner för att, som de oftast säger, ”inte väcka anstöt i vissa grupper”. Jag anser att bl a Skolinspektionen hamnat helt fel i den här diskussionen.

Jag tycker att skolavslutningar i kyrkan är en fin tradition. Liksom min partiledare Jan Björklund anser jag att det är en självklarhet att man ska kunna ha avslutningarna i kyrkan och lika självklart är det att man ska kunna sjunga psalmer. Att berätta om och läsa ur julevangeliet kan ju heller inte vara något farligt. Julen är faktiskt en religiös högtid och vi omger oss av mängder av kristna symboler under julen.  

Sedan är det en annan sak att när skolan går till kyrkan så måste alla känna sig välkomna. Man får givetvis inte kräva att eleverna ska delta i en trosbekännelse eller en kollektiv bön. Men om man tror att vissa invandrargrupper som har en annan trosuppfattning än den kristna skulle ha svårigheter med att gå till kyrkan, så tror man fel. Tvärtom är många av våra invandrarae nyfikna på våra traditioner och tycker oftast att vi är dåliga på att vårda dessa. Vi behöver inte gå långt för att höra en sådan förvåning. I Norge undrar de vad vi sysslar med på vår nationaldag den 6 juni. Så visst kan vi fortsätta fira skolans avlutningar i kyrkan.  

En annan tradition vi har i Sverige är att vi firar Lucia. I en skola i Laxå har man fått för sig att ett barn inte ska få vara pepparkaksgubbe i luciatåget. Det kan uppenbarligen skada andra barn. Men tomtar och pepparkaksgubbar, tillsammans med lucia, tärnor och stjärngossar, hör ett luciatåg till. Men det har uppenbarligen inte alla, i varje fall inte alla i Laxå förstått. Barnen får inte heller sjunga ”Vi komma, vi komma från Pepparkakeland och det kommer inte bjudas på några pepparkakor i samband med luciatåget.

Argumentet för allt detta är också att det skulle vara "någon som skulle ta illa upp". Vem kan ta illa upp av ett barn som är utklätt som pepparkaksgubbe?

Avslutningsvis vill jag säga ett jättestort GRATTIS till svenska herrlandslaget i innebandy, som idag blev världsmästare efter att ha vunnit en storseger mot regerande världsmästarna Finland med 11-5!

Som ordförande i AIK Innebandy vill jag ge ett särskilt grattis till de landslagsspelare som representerar AIK, d v s Karl-Johan Nilsson, Kim Nilsson och Patrik Åman.   

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar