Som väl många av er vet om så har socialdemokraterna den här helgen valt Håkan Juholt som ny partiledare. (S)-kongressen har varit välbevakad av journalister. Bl a har Dagens Nyheter haft en "minut-för-minut" bevakning. Jag vill inte med det här blogginlägget anklaga journalister för "overkill" i sin bevakning, men ibland så känns det som om vissa i den yrkeskategorin fortfarande tror att (S) är det allenarådande partiet i Sverige.
Därför var befriande att höra Rapports Mats Knutsson igår säga att Juholts tal var ett tal för den egna rörelsen. Juholt sa det alla sossar ville höra och det är väl heller inte så förvånade. Nu ska leden slutas och enighet utåt manifesteras. Men för oss som inte är sossar fanns det knappt någon som helst vägledning i talet som angav den politiska inriktningen. Vilken politik som Juholt tänker föra återstår att se.
Men av egen erfarenhet vill jag dock peka på en sak. Det behöver inte alltid bli som man förväntar sig. Under min tid som medlem i folkpartiet har jag, om jag räknat rätt, varit med om fem partiledarval och åtminstone vid ett av dessa, nämligen när Bengt Westerberg valdes, så hamnade politiken åt ett helt annat håll än vad jag förutspådde. Därför är det inte helt säkert att bara därför att väldigt många nu tror att (S) kommer betona mer klassisk socialdemokratisk vänsterpolitik, så behöver det inte bli så. Det kan ju istället vara lättare för en sådan partiledare att istället göra tvärtom. Därför ska det t ex bli intressant att se hur Juholt ställer sig till den avvecklingsplan av kärnkraften som (S) har på sin agenda tillsammans med de andra rödgröna partierna. Eftersom Juholt kommer från kärnkraftorten Oskarshamn, så kommer det nog inte bli alltför lätt att gå i bräschen för avveckling av mängder av jobb på hemmaplan. Här förutspår jag en kursändring vid nästa partikongress.
Håller med. (s) har alltid legat till vänster i retoriken men till höger i den praktiska politiken. Med Juholt vid rodret kommer högersvängen. Var så säker. Den (s)-ledare som vill dra partiet åt höger måste ha "kredd" i de egna leden. Det har Juholt.
SvaraRaderaVi får väl se hur det går med höger- och vänstersvängar. Just nu så vet man ju inte så mycket om någonting som har med Juholt att göra.
SvaraRaderaJust det, det är kärnkraften som är den springande punkten! (s) var ett modernt parti fram till kärnkraftsomröstningen, som de själva ordnade till för att slippa sina inre oroligheter, men det finns ingen väg undan problemen. Dagens Sverige har elström i botten, hälften av den kommer från kärnkraft, den andra hälften från vattenkraft, ett parti som vill leda Sverige kan inte vara emot vår elproduktion. Det var alliansen med (mp) som sänkte (s), valet av Juholt var mycket bra, lite slarv kom emellan bara. Jag tolkar också valet av Juholt som ett sätt att försöka verka trovärdiga i energipolitiken.
SvaraRadera