torsdag 1 juli 2010

Nu är det bekräftat - Vårdval Stockholm är en succé

Jag har vid ett flertal tillfällen beskrivit Vårdval Stockholm som en succé, bl a i ett inlägg här på min blogg för några månader sedan. Nu är denna succé också bekräftad i en rapport från Karolinska Institutets folkhälsoakademi. Bl a sägs följande i rapporten:
”Vad som kanske är mest förvånande är inte resultaten under de två åren med Vårdvalsreformen, utan den ojämna fördelningen av besök till förmån för rika områden under perioden före Vårdval Stockholm.”

I hela länet har vi fått nästan 40 nya husläkarmottagningar och ca 120 fler läkare i primärvården. De flesta mottagningarna ligger utanför innerstaden, många i våra s k utsatta områden eller där vårdutbudet har varit litet. Jag har bl a tidigare pekat på Nynäshamn, som innan vårdvalet hade en enda vårdcentral och som nu har tre, med en fjärde, den i Sorunda, på gång.

Det här är faktiskt ett klart trendbrott. De flesta nya läkarbesöken görs i våra utsatta områden, bland vårdtunga patienter som t ex har diabetes eller har haft en stroke. Myten om snabba besök med snuvor borde därmed slutligen kunna avlivas. Inte bara jämlikheten i vård har förbättrats. För folkpartiets del har det varit minst lika viktigt att kontinuiteten förbättrats. Fler har kunna valt sin egen doktor och även enkelt och snabbt kunna få en tid hos denna doktor eller distriktssköterskan. Att kunna gå till samma läkare och distriktssköterska är viktigt inte minst för hälsan på lång sikt.

Jag ser nu fram emot en utveckling av vårdvalet med en ännu skarpare hälsoprofil och ett ersättningssystem som är mer individuellt och där resurserna fördelas utifrån var och ens vårdbehov.

Fler som bloggat i detta ämne är Birgitta Rydberg, Rasmus Jonlund och Martin Ängeby.

2 kommentarer:

  1. Hej vill du läsa om hur vårdvalet fungerar i praktiken? http://astmaliv.wordpress.com. Välkommen att även lämna tips på hur jag ska göra!

    SvaraRadera
  2. Om jag förstått saken rätt, så har du svårt att välja läkare. Är det så? Jag medger att det nog kanske inte är så lätt, eftersom man omöjligt kan känna alla läkare, om ens någon. Lättast är väl att försöka med någon i närheten av där man bor och se om man blir nöjd. Så har jag själv gjort.

    SvaraRadera