torsdag 7 oktober 2010

Det är fel att sparka Karin Hübinette från Agenda

Sveriges Televisions journalist Karin Hübinette har sparkats ifrån sitt programledarskap för Agenda. Anledningen är att hennes syster Hillevi Engström har utsetts till ny arbetsmarknadsminister. Argumentet för sparkandet är att det annars skulle uppstå jävssituationer.

Jag undrar nu vilka jävssituationer som det egentligen handlar om? Släktskapsjävet är naturligtvis självklart. Jag förstår givetvis att det är helt olämpligt att Karin Hübinette som journalist intervjuar sin syster som minister. Men det hade ju lätt kunnat undvikas genom att helt enkelt låta någon annan journalist tillfälligt leda Agenda, om nu minister Engström skulle deltaga i programmet.

Nej, i det här fallet handlar det uppenbarligen om något annat jäv och det enda jag då kan komma på är det som kallas för delikatessjäv. Enligt lagen handlar delikatessjäv om att en person är jävig ”om det i övrigt finns någon särskild omständighet som är ägnad att rubba förtroendet till hans opartiskhet i ärendet”. Denna regel är avsedd att fånga upp övriga tänkbara risker för opartiskhet. Det kan gälla för den som särskilt hårt engagerat sig i en fråga eller som är nära vän med någon sakägare.

Att stänga av journalister p g a delikatessjäv är hårt och skulle nog i förlängningen drabba otroligt många fler än Karin Hübinette. Noterbart är också att detta jäv inte anfördes som argument vid Thomas Bodströms utnämning som minister. Då fick minsann hans syster Cecilia Bodström behålla jobbet på Sveriges Radio. Ett annat exempel är Natanael Derwinger som fick vara programledare för en partiledardebatt om skolan, även fast hans f d flickvän, Maria Wetterstrand (MP) var en av debattörerna.

Jag noterar också att det råder delade meningar i Aftonbladet i denna fråga. Heder i det här fallet åt Lena Melin som tycker att Sveriges Television gör fel när de sparkar Hübinette. Vänsterspöket och den s k kulturchefen Åsa Linderborg tycker naturligtvis tvärtom. Linderborg hade säkert sett annorlunda på det hela om det hade varit någon på vänstersidan som hamnat i samma situation. För det är väl skillnad på vänsteropartiskhet och högerjäv, eller hur Åsa Linderborg?

2 kommentarer:

  1. Bra skrivet!
    Det uppstår väl alltid frågetecken kring en situation som denna. Hur SVT än vänder sig här har de rumpan bak, som det heter.

    Med vänliga hälsningar
    Anki Sundin

    SvaraRadera
  2. Tack för din kommentar Anki!
    Det var ju ungefär det som var min huvudpoäng, d v s att det är väldigt svårt att hitta helt opartiska journalister. Speciellt de som sysslar med samhällsbevakning. Vem har där en helt neutral inställning?

    Hälsningar Olov

    SvaraRadera