söndag 4 mars 2012

De ryska makthavarna skjuter sig själva i svansen!

Flera tidningar kan ikväll på sina hemsidor rapportera om valfusk i presidentvalet i Ryssland, bl a Svenska Dagbladet. Frågan är naturligtvis inte om fusk har förekommit eller inte, utan snarare hur stor omfattning fusket är.

Det är alltid allvarligt när det fuskas i val, men det är extra allvarligt när fusket görs i s k demokratiska val. I vissa odemokratiska stater är ju ändå utgången given, men i t ex Ryssland så försöker de nuvarade makthavararna få oss att tro att allt går rätt till när det i själva verket är ett omfattande fusk.

Men de här fuskande politikerna får alltid till slut sin dom. Den brukar hård. Folket brukar tröttna och en majoritet kommer att kräva rättvisa val och de sittande makthavarna sopas från banan. Så hände i t ex Ukraina via den s k oranga revolutionen. Att sedan samma makthavare nu har kommit tillbaka är en annan sak. Vi får väl nu se hur det går för Ryssland på lång sikt. För min del tror jag att Vladmir Putins saga snart är all.

Avslutningsvis vill jag från sportens värld gratulera Zlatan Ibrahimovic till en storartad insats i Milantröjan, med ett äkta hattrick i målprotokollet, Jörgen Brink till tredje raka vinsten i Vasaloppet och inte minst en vinst för mitt kära herrlag i AIK Innebandy som gjorde bra ifrån sig högt uppe i norr, när laget slog Umeå med 5-4.

2 kommentarer:

 1. Hej Olof!
  Dessvärre tror jag inte att Putins saga är slut så snart. Det finns ingen riktigt organiserad organisation för oppositionen. Att vi sett och kommer se stora demonstrationer beror på att många är trötta på Putin&Co-styret och Internet är ett effektivt kommunikationsmedel.
  Att därifrån få till ett reell alterniv som kan hota makteliten är svårt då de så fort de börjar bli ett hot desarmeras högst odemokratiskt och kastas i fängelse (i bästa fall!) eller helt enkelt dödas. Finns så många exempel. Både DN o SvD har haft ett par riktigt bra initierade artiklar om Putin o makteliten inför valen. Det kommer ta ett tag att kasta ut dem! Men det kommer, helt säkert. frågan om det blir en snabb "revolution" eller tom vilket många fruktar ett mer utdraget inbördeskrig som i Libyen. Putin rustar nu upp, vilket är oroväckande. inte för omvärlden utan för ryssarna själva!!!
  Mvh / Leif

  SvaraRadera
 2. Hej Leif!
  Man skulle ju kunna se det som att Putins saga snart är all därför att även han blir äldre och äldre. Men jag ger dig nog rätt. Det kommer ta tid att få bort honom och hans nära män från makten. Men någon gång så måste ju även ryssar tröttna. Eller?

  Helt förödande skulle det givetvis vara med någon form av inbördeskrig. Det skulle vara väldigt otäkt att få något sådant instabilt så nära inpå oss. Så det hoppas jag vi slipper.

  Istället skulle det vara en välgärning för framtiden om Ryssland blev en riktig demokrati. Men det lär väl nog dröja. Jag hoppas att jag får uppleva det under min livstid.

  Hälsningar Olov

  SvaraRadera