söndag 27 januari 2013

Europa behöver mer av samarbete!

Jag är, som många andra folkpartister, en varm EU-vän. Det innebär dock inte att jag tycker att allt inom EU är bra. Jag gillar t ex inte den enorma del av EU:s budget som går till jordbrukspolitiken och jag tycker det är ett enormt slöseri med resurser att parlamentet sammanträder både i Bryssel och Strasbourg, med resor mellan dessa båda städer.

Men jag inser att hela EU bygger på kompromisser. Man kan också beskriva EU som ett äktenskap. Det har Folkpartiets partiledare, Jan Björklund, försökt att göra i sitt senaste nyhetsbrev. Ett äktenskap bygger ju väldigt mycket på kompromisser och liksom i EU gillar man inte allt som föreslås. Ibland får man igenom det man vill, ibland inte.

Det här verkar just nu Storbritannien ha väldigt svårt att förstå. Eller i varje fall deras premiärminister, David Cameron. Det hela blir inte bättre av att Camerons utspel i stort sett enbart har inrikespolitiska skäl. Cameron har en rad EU-skeptiska partikamrater och han tror sig vinna över många väljare på att förhålla sig skeptisk till EU.

Det hela är dessvärre besvärligt för Sverige. Storbritannien och Sverige hamnar ofta på samma ståndpunkt och att då mista en allierad, ifall Storbritannien beslutar sig för ett utträde, är minst sagt olyckligt. Britterna har, liksom Sverige, en sund liberal inställning till frihandel, marknadsekonomi och den inre marknaden. Därför hoppas jag, liksom många liberaler med mig, att britterna till sist väljer att stanna i det europeiska samarbetet.

I Europa behöver vi nämligen inte mindre av samarbete, utan mer!

2 kommentarer:

  1. Jag hoppas FP satsar stenhårt på att prata om ökat EU-samarbete och ett Natomedlemskap så slipper vi er i riksdagen från 2014.

    SvaraRadera
  2. Hej du anonyme som inte vågar sätta ut ditt namn!
    Folkpartiet vill i första hand inte ha ett utökat samarbete utan ett förändrat, på så sätt att vi slutar att fördela stora resurser till jordbruk och regionalpolitik och istället ägnar oss åt mer väsentliga frågor. Det är f ö en politik som vid det senate EU-valet gav oss över 13% av väljarkåren.

    När det sedan gäller NATO-medlemskap så finns det ännu så länge ingen majoritet bland svenska folket för ett sådant, men om ÖB, försvarsministern och andra fortsätter att prata om att vi har ett försvar som enbart klarar av att försvara Sverige under en vecka så kommer det nog såsmåningom att uppstå en diskussion om en anslutning.

    Så att vi kanske gör som du säger, däremot så tror jag inte det kommer att resultera i det du hoppas på.

    SvaraRadera