söndag 24 mars 2013

Nytt partiprogram och en fundering över inflytande

Jag har under veckan läst lite i förslaget till nytt partiprogram. Ja, det är inte centerns jag har läst. För det som de ägnat helgen åt är inte ett partiprogram, utan ett idéprogram, vilket är en väsentlig skillnad. Jag har inte för avsikt att recensera centerpartiets diskussioner, men jag kan konstatera att det tagit dem över 100 år att komma fram till att de är liberala. Men hur mycket liberala de än säger sig vara, så kommer de ändå att förbli en kopia av originalet, som för evigt heter Folkpartiet. Allt detta har jag för övrigt kommenterat tidigare.

Det är alltså Folkpartiets förslag till partiprogram som jag ägnat min tid åt. I början av programförslaget står en hel del om vår ideologi, liberalismen. När jag läser den delen, som bara är hur bra som helst, så kan man undra varför inte fler än bara runt 6 % av Sveriges röstande befolkning säger att de ska rösta på Folkpartiet.

Några ytterligare saker som jag läst och som jag gillar är bejakandet av globaliseringen, som visserligen innebär en stor omställning, men som gör Sverige rikare i längden. Vi behöver en mer dynamisk arbetsmarknad och bättre villkor för företagen. I en globaliserad ekonomi är det inte högst skatt som ger bäst välfärd, utan smartast skattesystem.

Vi behöver också få en ökad trygghet för den enskilde med en allmän arbetslöshetsförsäkring och kraftigt förbättrade möjligheter till att skaffa sig nya kunskaper och kunna byta yrke mitt i livet.

Jag gillar också förslagen om en tioårig grundskola, förbättrad introduktion av nyanlända elever och ökat självbestämmande i sjukvård och äldreomsorg.

Jag återkommer med fler kommentarer vid ett annat tillfälle, när jag läst hela programförslaget.

Avslutningsvis har nyligen Politometern gjort en mätning över olika bloggars inflytande. Den baseras på s k inlänkar från övriga i bloggossfären. Bland Folkpartister ligger jag själv, ganska så oväntat för egen del, på en mycket hedrande plats 19 av de 198 som finns på listan. Kul att hamna så pass högt upp på en sådan här "inflytandelista".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar