tisdag 14 september 2010

Därför ska du rösta på folkpartiet - och kryssa mig!

Med mindre än en vecka kvar och med ett rekordstort antal förtidsröstande, så kan man kanske tycka att de allra flesta har bestämt sig för vilket parti de ska rösta på. Men ännu finns det fler att övertyga. Därför vill jag här ge några skäl till varför du ska rösta på Folkpartiet och helt oblygt tala om varför jag tycker att du ska kryssa mig i valet till landstingsfullmäktige, vilket du kan göra om du bor i Stockholms län, (alltså inte enbart på Norrmalm).

Jag tycker du ska rösta på Folkpartiet den 19:e september

För skolans skull: Folkpartiet behövs för en skola med fokus på kunskap, arbetsro och kunniga lärare. Vi vill införa tidigare betyg och satsa på att ge stöd så tidigt som möjligt till de elever som behöver det.
För jobbens skull: Med Folkpartiet i regeringen blir det fler lärlingsjobb för unga och fler förbättringar för småföretagen. Det ger fler människor en möjlighet att komma in på arbetsmarknaden. Dessutom behöver vi behålla kärnkraften så vi minskar utsläppen och får tillgång till billig och miljövänlig energi. Det behöver basindustrin för att skapa fler jobb. Om inte kärnkraften behålls riskerara 100 000-tals jobb att försvinna.
För de äldres skull: Äldre som har levt ett helt liv tillsammans ska inte behöva skiljas när den ene behöver flytta till ett äldreboende. Kommunerna måste erbjuda boende och omsorg som är anpassade för par. Vi vill därför införa en s k parboendegaranti.

Jag tycker du ska kryssa för mig till landstingsvalet den 19:e september för att:

- få ha kvar din rätt till att välja husläkare
Det behövs ännu fler husläkare, både för att få ökad valfrihet och förbättrad kvalité. Fler äldre och barnfamiljer ska kunna få hembesök från husläkarmottagningen när det behövs. Alla Stockholmare ska också ha rätt till lika god vård – oavsett vem du är och var du bor.
- för att få mer spårtrafik
Om Stockholm ska växa behöver vi mer spårtrafik. Förhoppningsvis ska vi få en förbättring av pendeltågstrafiken den dag citybanan blir klar. Då får också vi boende på Norrmalm en fin pendeltågsstation vid Odenplan. Vi ska också bygga klart Spårväg City från Värtan till Kungsholmen, och omvandla samtliga stombusslinjer till spårvagn. Bygg också ut tvärbanan norr om Stockholm och trafikera Karolinska med spårvagn, så att man kan bygga samman den linjen med tvärbanan i Solna. På sikt ska även spårväg syd byggas, mellan Flemingsberg och Älvsjö.

- för att kulturen ska få växa och utvecklas
Regional kultur hör hemma i en regional församling som landstinget. Landstinget bedriver och stödjer kulturverksamhet genom ekonomiskt stöd till kulturinstitutioner och organisationer, folkbildning, föreningsliv samt barn- och ungdomsteater. På detta sätt skapas förutsättningar för ett mångsidigt kulturliv i länet. Andra viktiga delar av landstingets kulturverksamhet är Kultur i vården och konstnärlig utsmyckning av landstingets lokaler. I det här sammanhanget vill jag också säga att jag är stolt över att få vara landstingets ledamot i Stockholms blåsarsymfoniker.

Läs också bloggar från Hans Åberg och Rasmus Jonlund, om varför du ska rösta på FP

4 kommentarer:

 1. Tyvärr Olof så kan man bara kryssas i den valkrets man är nominerad i. Jättekonstigt men så är det. Det har att göra med hur många listor folkpartiet går fram med. Hade det bara varit en lista för hela länet så hade man kunnat ta en blank röstsedel och skriva ditt namn.

  SvaraRadera
 2. Hej Hans!
  Fram till för bara några veckor sedan så trodde jag som du. Men sedan var det en kille i valstugan som sa till mig att jag hade fel och att man kan rösta på vem som helst på landstingslistan, förutsatt att man är bosatt i Stockholms län. När jag sedan kollade det med Valmyndigheten, så visar det sig att det var rätt. På deras hemsida står följande:

  "I valen till kommun- och landstingsfullmäktige ska du använda en valsedel som gäller för din kommun respektive ditt landsting. Om du personröstar på en kandidat som ställer upp i en annan valkrets än den du bor i räknas det som en giltig personröst. Om du personröstar för en person som kandiderar i en annan kommun eller annat landsting kommer din röst endast bli räknad som en röst på partiet."

  SvaraRadera
 3. Olov - du har rätt men fel ändå. Det är bara de personröster som lämnas i din valkrets som räknas. Men du kan även erhålla personröster i andra valkretsar men de betyder inget (annat än en välbehövlig boost av självförtroendet).

  SvaraRadera
 4. Jag ser vad du skriver, Hans!
  Men hur tolkar du då valmyndighetens mening
  "Om du personröstar på en kandidat som ställer upp i en annan valkrets än den du bor i räknas det som en giltig personröst."?

  SvaraRadera