fredag 3 september 2010

Opinionsläget och Dagens snackis

Idag kom en ny opinionsundersökning från Synovate, som publiceras i bl a DN. Den ger både vin och vatten åt oss Folkpartister. Gapet mellan regeringsalliansen och de rödgröna minskar och är nu nere i 1,8%, men samtidigt noterar Folkpartiet det högsta stödet för i år med 8,4%. Jag hoppas därför på en fortsatt uppåtgående trend under de resterande dryga två veckorna till valdagen.

Men den stora snackisen idag är annars den strokedrabbade läkare som fick möjlighet att ställa svåra frågor till statsminister Fredrik Reinfeldt om sjukförsäkringen under gårdagskvällens TV-utfrågning. Vad som inte framgick var att läkaren är valarbetare åt socialdemokraterna och tidigare under dagen hade ställt upp på en pressträff tillsammans med Mona Sahlin och Ylva Johansson.

Men sedan är det något mer som är konstigt i den här historien. Läkaren kan knappast ha erbjudits arbete på Samhall av Försäkringskassan. Försäkringskassan kan nämligen inte göra detta. Den som är aktuell för arbete på Samhall blir anvisad från Arbetsförmedlingen efter en ordentlig prövning. Det är alltså Arbetsförmedlingen och ingen annan som avgör vem som får jobb på Samhall.

Det är också beklagligt att Sveriges Television nedvärderar det arbete som utförs av 20 000 människor i Samhall, allt från enklare städ eller förpackningsjobb till avancerad montering av permobiler eller fiberoptik. Till råga på allt så har tydligen även Socialdemokraternas gruppledare Sven-Erik Österberg uttryckt sig lika föraktfullt om arbeten i Samhall i tidningen Sydöstran häromdagen. Det är än mer beklagligt!

Läs även liknande inlägg i bloggar från Seved Monke, Rasmus Jonlund, Mathias Sundin. och Hans Åberg.

6 kommentarer:

 1. Hej
  kolla dina fakta!

  och jodå
  SAMHALL står det i FKs beslut!
  de anvisar utan har bedömt att om en person klarar att arbeta på t.ex. SAMHALL så har de inte rätt till sjukersättning...

  det är sant!

  http://www.alliansfrittsverige.nu/2010/09/september-3-2010-har-ar-pappret.html

  SvaraRadera
 2. Kolla dina fakta själv. Min källa är störtsäker, nämligen Samhall själva. Vilken är din?

  SvaraRadera
 3. Självklart kan inte FK "fixa" jobbet på Samhall! Men om FK högst godtyckligt anser att en människa i teorin skulle klara ett fiktivt arbete på Samhall så avslås begäran om sjukersättning. Allt enligt alliansens nya regler!

  Min källa är också störtsäker! Den bygger nämligen på egen erfarenhet!

  Och jag är inte "valarbetare" åt socialdemokraterna men skulle ta tillvara alla chanser att visa på den här reformens orimliga konsekvenser, precis som läkaren gjorde!

  SvaraRadera
 4. Man måste skilja på två saker i den här debatten. Dels den politiska diskussion som kan föras kring den hantering av ärenden som görs på Försäkringskassan. Om den kan man säkert ha mycket åsikter. Men i den här storyn finns det en ytterligare dimension, nämligen socialdemokraternas utnyttjande av en person och den s k fria televisionen. Det sistnämnda är förkastligt.

  SvaraRadera
 5. ALLIANSEN ändrade reglerna. Tidigare hade man rätt till sjukersättning tills ett anpassat arbete på t ex Samhall verkligen erbjöds den sjuke. Nu räcker det att FK anser att du kan klara ett sådant jobb, och som du själv skriver: alla får inte den möjligheten.

  ALLIANSEN tog bort Socialförsäkringsnämnderna, som tidigare granskade FK-tjänstemännens förslag innan beslut togs om avslag eller godkännande av sjukersättning. Nu är tjänstemannens beslut allsmäktigt!

  Var vänlig och skyll inte på FK när det är regeringen som försämrat rättsäkerheten i sjukförsäkringen.

  Jorg var inte medlem i (s) men blev kontaktad både av SVT och (s) efter en artikel i en tidning. Anser du att socialdemokraterna inte får kontakta sjuka eller låta oss sjuka som emotsätter oss er nya sjukförsäkring komma till tals? Vad är det för demokrati i så fall? Endast friska som inte är direkt berörda av reformen, eller folk som tycker den är bra, får uttala sig!!!

  Stämmer i och för sig bra överens med Socialförsäkringsutskottets ordförande Gunnar Axén (m) inställning. Han tar ALDRIG in en kritisk kommentar i sin blogg. Heder åt dig och andra som inte följer det exemplet i alla fall.

  SvaraRadera
 6. Det ligger i min liberala natur att inte censurera eller ta bort inlägg. Den enda gång jag gjort det var när inlägget var ett angrepp på mig som person.

  Däremot är jag öppen för att diskutera politiken, både som jag själv och andra för. Men i det här fallet så har du Ingela missat hela min grundläggande poäng med mitt inlägg. Jag är väl medveten om att de regler kring sjukförsäkring som regeringen beslutat kan innebära negativa konsekvenser och kanske det är så att Jörg T har drabbats negativt av de reglerna.

  Men - det är inte min poäng, utan det är att (S) på ett ganska så osmakligt sätt drar nytta av den uppkomna situationen. Naturligtvis får vem som helst kampanja för vilket parti de vill och (S) får kampanja om vilket ämne de vill. (Det ligger också i min liberala själ). Men (S) drar nytta av situationen på så sätt att de kör en presskonferens med en person som just precis varit med på tv som en "oberoende person", när han i själva verket också medverkade i en kampanj. Sveriges Television kan sägas vara lurad, men (S) drog definitivt nytta av hela situationen.

  SvaraRadera