söndag 29 september 2013

Loosers, KD:s riksting, skärgårdstrafiken och landstinget 150 år

På min blogg idag vill jag skriva om en organisation och ett företag som man kalla för loosers! De ska väl egentligen inte jämföras med varandra, men båda har det gemensamt att de har gjort bort sig.  

De första är ledarna och det högerextrema partiet Gyllene Gryning i Grekland. Efter mordet på musikern Killah P, eller som han egentligen heter, Pavlos Fyssas, så har mördaren erkänt sin koppling till det extrempolitiska partiet i Grekland. Mordet var bara det senaste i en rad våldsdåd som partiet kopplats samman med. Det blev också startskott för de polistillslag som ledde till att 17 ledargestalter greps under lördagen.
Man skulle därmed kunna säga att brallorna är neddragna på ledargarnityret i Gyllene Gryning!

De andra som kan kallas loosers är pastatillverkarna Barilla. I en radiointervju i onsdags talade en av företagets ägare om att han ansåg att företaget aldrig skulle låta göra reklam för produkterna med en "regnbågsfamilj" och han tillade att homosexuella som inte gillar det kan äta pasta från andra tillverkare.
Nu har olika typer av aktivister tagit Barilla på orden och uppmanar nu så många som möjligt till bojkott. På nätet finns protestskrivelser på flera språk och med olika avsändare, bland dem Nobelpristagaren Dario Fo som uppmanar Barilla att göra avbön. 

Vad Barilla kanske inte tänkte på är att homosexuella inte bara känner homosexuella, utan även heterosexuella och med alla de kontakter som detta innebär, kan en bojkott av Barillas varor bli mycket kännbar.
Hur löd det där gamla ordspråket? Som man bäddar får man ligga!

Några som man inte direkt kan kalla för loosers (och som därmed inte på något sätt är jämförbara med vare sig Gyllene Gryning eller Barilla) är Kristdemokraterna (KD). De har under några dagar nu haft sitt riksting, vilket är deras hösta politiska organ. På detta riksting har de enligt min mening fattat en del beslut som gör att de nu tagit ytterligare steg till höger på den politiska skalan. (KD) söker annars med ljus och lykta efter en profilfråga som kan lyfta partiet. Att då som Göran Hägglund hitta frågan om att avskaffa landstingen leder i det fallet helt fel. Förutom att det är fel i sak, så är det sällan som organisatoriska frågor engagerar medborgarna (förstatligandet av skolan är dock ett lysande undantag). Medborgarna vill att sjukvården ska fungera. Vem som ansvarar för densamma är sällan något som bekymrar dem.
Sedan har också (KD) på sitt riksting beslutat att utreda ett NATO-medlemskap. Jag tycker utreda är lite väl mesigt. Jag tycker (KD), i likhet med Folkpartiet, ska ta klar ställning – Säg ja till medlemskap i NATO!

Om jag nu istället går in på veckans vinnare, så anser jag att Folkpartiets landstingsgrupp och vår skärgårdstrafikpolitik är en sådan given vinnare. Nu har nämligen det moderata trafiklandstingsrådet meddelat att hela skärgårdsupphandlingen ska göras om. Det har vi i Folkpartiet tyckt i ca 1,5 år. Gör om och gör rätt, har vi sagt sedan dess. Det är bara att beklaga att det har tagit så lång tid och att det har kostat väldigt mycket pengar under den här tiden.

En som berättar mer ingående om detta är min partikollega Stella Fare.

Allra sist. Stockholms läns landsting firade sitt 150-års jubileum nu i helgen med en fest på landstingstomten vid Hantverkargatan 45. Jag var där och stod några timmar i Folkpartiets tält. Här nedan ser ni en bild på några av oss Folkpartister som var närvararande.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar