måndag 8 februari 2010

En olycka kommer sällan ensam!

En olycka kommer sällan ensam är ju ett gammalt ordspråk. Min personliga dag har varit helt ok, men under dagen har vi nåtts av tre "olyckor", en riktigt katastrofal olycka, de två andra är betydligt lindrigare och inte alls lika bokstavlig som den verkliga olyckan.

Den första, och det mest allvarliga, är dödsskjutningarna mot de svenska soldaterna i Afghanistan. Det är beklagansvärt ur många olika synvinklar och givetvis en tragedi för de anhöriga. Men det som får mig att i efterhand må minst lika illa, är Lars Ohlys uttalanden om att ta hem trupperna från Afghanistan. Ett hemtagande av svensk trupp skulle enbart gynna de krafter som vill återinföra Talibanvälde i landet. Om vi i Sverige och alla andra utländska trupper skulle lämna Afghanistan, skulle det enbart leda till att vägen för talibanerna att återigen ta makten, skulle ligga öppen som en autostrada. Men eftersom Ohly aldrig har varit någon stor värnare av demokratin så är det väl för mycket begärt att han ska förstå det.

Vidare har USA:s kvinnliga högerspöke nummer ett, Sarah Palin, uttalat sig på ett s k "Tea party konvent" och utesluter nu inte att hon ännu en gång ska försöka bli presidentkandidat. Hennes stockkonservativa syn i jämställdhetsfrågor och moralfrågor kan nog t o m få en och annan moderat här i Sverige att dra öronen åt sig. Det är bara att hoppas att president Barack Obama hinner att genomföra en del av de populära reformer som gör att han blir återvald. Annars finns det risk för att USA återfaller i konservativa tankegångar á la Palins.

Avslutningsvis så verkar det som om Ukrainas befolkning nu har glömt allt vad kommunism heter, när man är på väg att rösta fram Viktor Janukovytj som president. Nu lovar han bättre tider för Ukraina. Jodå, det lovade han redan under hans förra sejour som president. Här kan man väl ta till ett annat ordspråk, "Tomma tunnor skrammlar mest"!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar