tisdag 22 juni 2010

Skärgårdskampanj och Danderyds sjukhus

Igår startade folkpartiet en skärgådskampanj. Liksom det finns en gammal slogan som lyder "Hela Sverige ska leva", vill vi folkpartister säga; "Hela länet ska leva". Det är självfallet viktigt att alla i hela länet ska få ta del av vår välfärd. Vi betalar ju alla skatt, t o m exakt samma landstingsskatt och därför är det naturligtvis extra viktigt att det t ex bra husläkarmottagningar och kollektivtrafik även i glest befolkade områden, som t ex i vår skärgård.

Vi som har den stora förmånen att bo mitt inne i länets huvudstad kan lätt glömma bort att alla inte har all service runt hörnet eller ens på nära håll. Därför har folkpartiets kampanj ett värde i sig.

Fler som har skrivit om vår skärgårdskampanj är Rasmus Jonlund, Seved Monke Ajneståhl, Andreas Froby, Mark Klamberg och Fredrik Sneibjerg.

Ytterligare ett aktuellt ämne är det som landstingsrådet Birgitta Rydberg skriver om på sin blogg idag. På bloggen ger hon en kort presentation av FP-rapporten "Mångfald för vård i världsklass". Rapporten består av en rad punkter, bl a följande:
- Vårdval ska vara regeln för vården, med bevarad etableringsfrihet och inte politisk detaljstyrning.
- Fler privata småföretag ska få förutsättningar att skapas genom bl.a. försäljning av landstingsdrivna mottagningar med intresserade personalgrupper.
- Utmaningsrätten ska gälla för aktörer som tror sig kunna visa hur de kan bedriva vård bättre än en landstingsdriven verksamhet.
- S:t Görans sjukhus ska byggas ut för ny större akutmottagning, förlossningsklinik och 100-150 vårdplatser i en första etapp.

Här ingår också den för vissa partiföreträdare så förhatliga punkten om att "Danderyds sjukhus ska säljas och ett vårdavtal upphandlas med en fristående aktör". Om det ska det sägas att när vi säger "sälja" så ska det egentligen i det här sammanhanget tolkas som att "lägga ut på entreprenad". Vad vi föreslår är helt enkelt att någon entreprenör ska få ett ungefär likadant avtal för Danderyd, som idag finns mellan landstinget och ägarna vid S:t Görans sjukhus. De är idag entreprenörer, de driver sjukhuset i privat regi, men är inte ägare av själva sjukhusbyggnaderna. De nuvarande ägarna kan också förlora driften när avtalet går ut under nästa mandatperiod.

För all vård i privat regi, där landstinget har avtal, gäller att vården ska vara tillgänglig för alla. Så är det i dag, på S:t Göran och på alla fristående vårdcentraler och andra vårdmottagningar. Ingen kan ”gå före i kön” till den landstingsfinansierade vården och någon ”rea” eller ”utförsäljning”, som en del alltid vill ha det till, är helt enkelt aktuellt i det här sammanhanget. Vi ska ta ut det rätta priset för skattebetalarnas tillgångar.
Förutom Birgitta Rydberg bloggar även mina partikamrater Anna Starbrink, Per Altenberg och Rasmus Jonlund i denna fråga, liksom mina allianskollegor Karl Henriksson, och Joachim Holmqwist.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar