tisdag 23 mars 2010

Gröna Lund ska finnas kvar på Djurgården!

En sammanslutning som kallar sig "Stockholmare för Djurgården" har skrivit en artikel i Dagens Nyheter som bl a går ut på att Gröna Lund i sin nuvarande form ska tvingas flytta från sin plats på Djurgården och istället förläggas till ”ett industriområde” eller till Kungens kurva. På detta har två centerpartister svarat via en annan artikel i samma tidning.

Även om jag inte håller med om allt som centerpartisterna skriver i sin artikel, så måste jag ändå säga att jag i grunden håller med dem. Gröna Lund har funnits på Djurgården sedan 1883 och fyller således 127 år i år. "Grönan" är därför i minst lika hög grad som Skansen och andra evangemangsbyggnader väl etablerad på Djurgården sedan länge.

Ett tivoli och nöjesfält hör storstaden till. Jag har bott i Stockholm nu i snart ett år och undrar ibland om vissa av de jag pratar med vill ha ett Stockholm som är någon form av lantlig idyll. Argumentationen varierar, men är det inte fel på att kollektivtrafiken byggs ut i stan med spårvagnar, så är de kommande husen för höga, eller också ska alla, ja precis alla grönområden bevaras och nu ska inte längre vårt fina nöjesfält som sprider sådan oerhörd glädje till ung som gammal få finnas kvar i staden.

Jag trodde att när jag flyttade från den medelstora staden Södertälje till den väldigt mycket större staden Stockholm, som tillika är rikets huvudstad, att jag åtminstone skulle få höra en och annan entusiastisk röst över det som brukar kallas för stadens utveckling. Men tyvärr är det alltför sällan jag fått höra sådant.

Skärpning Stockholmare!

4 kommentarer:

 1. Jag håller med dig Olov. Ett Stockholm utan "Grönan" skulle kännas helt fel. Detta nöjesfält som så många ungdomar och äldre har varit på och ätit sockervadd och åkt diverse läskiga åkattraktioner. Nej Grönan tillhör Djurgården och skall så fortsätta att göra i många år framöver. Det tycker i alla fall jag som utflyttad fd Stockholmare.

  SvaraRadera
 2. Gröna Lund till Kungens Kurva???? Aldrig! Även om det skulle ge inkomster till Huddinge .. (är ju kommuninvånare)men Grönan är Grönan på Djurgården och ska så förbli Inte tänker man flytta Skansen till Kista centrum eller något liknade????
  Vattenländet som Bert ville göra blir tydligen inte av så de kanske vi ha ngt annat, då får man hitta på det??

  SvaraRadera
 3. Tack till er båda för stödet! Det känns väl inte som någon ko på isen precis, att en flytt är nära förestående. Men det är klart, utrymmet på Djurgården är ju begränsat och man vet ju aldrig vilka förslag som kan komma framöver.

  SvaraRadera
 4. Jag hålller tyvär inte med dig olov gröna lund måste byggas ut vid nåt annat större ställe i stockholm, Stockholm måste förbättra gröna lund om gröna lund fortsätter vara i djurgården kommer den inte uttvecklas och vad är mening med en park som inte utvecklas och utrymmet i djurgården är begränsat man kan inte bygga ut gröna lund för att det är vatten runt om kring jag håller med center! :D

  SvaraRadera