tisdag 2 mars 2010

RUT-avdraget är en vinnarfråga för alliansen!

DN kan idag rapportera att om de rödgröna vinner valet så kommer det s k RUT-avdraget att avskaffas. Avdraget för hushållsnära tjänster är uppenbarligen något som oppositionen inte gillar. Det är nu värt att notera att det här är bland de första gångerna som oppositionen är emot ett förslag som uppfattas som väldigt populärt av medborgarna. Den här gången ligger man långt från att kunna anklagas för populism.

I själva sakfrågan så tycker jag att motståndet mot hushållsnära tjänster är svårbegripligt. Det ger många jobb, underlättar vardagen för de som utnyttjar det, vilket inte bara är höginkomsttagare och man får jobbet också utfört på ett professionellt sätt.

Samtidigt är det ju bara att tacksamt ta emot att oppositionen nu ger oss borgerliga en bra valfråga. Det är också bra att folkpartiets partiledning beslutat att ett steg två av reformen bör genomföras. Dagens regler innebär att hushåll som anlitar ett företag som hjälper till med till exempel städning, fönsterputsning eller tvätt får tillbaka halva kostnaden av staten. Folkpartiet vill nu att familjer med barn under åtta år och äldre pensionärer över 80 år ska få en utökad reduktion. Istället för hälften bör reduktionen utökas till 75%. För den som normalt betalar 400 kronor för en timmes städhjälp blir kostnaden 100 kronor. Med Folkpartiets förslag blir vardagen något lättare för de som bäst behöver extra avlastning.

Då kanske man också skulle få än mer tyst på de som idag säger att det bara är höginkomsttagare som nyttjar RUT-avdraget!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar