fredag 27 november 2009

Avvisa Mona Sahlin med en gång!

I Dagens Nyheter finns det idag en artikel där Mona Sahlin för ett resonemang om vad som händer om Sverigedemokraterna kommer in i riksdagen och blir vågmästare. Hon vill i det läget att landet ska ha en majoritetsregering och vill då gärna att en sådan regering ska vara blocköverskridande. I regeringen skulle då hennes sossar ingå (och med henne som statsminister, antar jag) tillsammans med oss folkpartister och centern.

Man kan fundera både en och två gånger på varför Sahlin gör det här utspelet. Är det för att hon inte trivs i det sällskap hon är i, (d v s tillsammans med (V) och (MP)? Är det för att hon vill försöka splittra allianspartierna? Är det för att i största allmänhet bara störa moderaterna och Fredrik Reinfeldt eller är det för att hon känner en allvarligt menad oro för vad som kan hända om Sverigedemokraterna kommer in i riksdagen?

Jag har inget svar på dessa frågor, även om jag kan spekulera, men troligtvis är det en kombination av flera anledningar. Oavsett vilket, så uppmanar jag min partiledare Jan Björklund att avvisa den här typen av inviter från Sahlin och då främst av två skäl, dels därför att jag inte tycker att folkpartiet ska regera tillsammans med sossarna, dels därför att alla sådana här spekulationer om vad som händer om det blir det ena eller det andra utslaget av riksdagsvalet, tar bort fokus på det som är det mest väsentliga, nämligen att se till att alliansregeringen blir omvald. Det är inte Sahlin intresserad av, men det borde vi alliansanhängare vara.

Dessutom är det så att alla sådana här spekulationer som går ut på att hålla Sverigedemokraterna utanför makten, troligtvis stärker deras position ytterligare. Det tycker jag i varje fall inte vi folkpartister ska bidra till.

2 kommentarer:

 1. På grund av Sveriges omvända parlamentarism är Mona Sahlin tvungen att göra utspel som detta. Först nu i efterhand har det gått upp för henne att hon måste samarbeta med SD för att fälla regeringen, och med tanke på vad hon sagt om samarbete med det partiet så är det otänkbart.

  Hon kommer att fortsätta i samma stil fram till valet, för det är hennes enda chans. Till glädje för SD såklart.

  /Johan

  SvaraRadera
 2. Hej Johan!
  Du har naturligtvis klockrent helt rätt! En korrekt och lysande analys! Problemet är ju bara att då inträffar det som jag inte önskar, nämligen fokus på SD.

  SvaraRadera