måndag 23 november 2009

Folkpartiets landsmöte

Folkpartiets landsmöte avslutades igår efter fyra dagars debatterande. Av olika skäl kunde jag dessvärre inte närvara på landsmötet, utan jag följde det hela så att säga på avstånd.

Massmedia har beskrivit mötet som att folkpartiet gått till höger. Av någon anledning älskar (åtminstone vissa) media att beskriva folkpartiet endera som att vi är kluvna, eller på det sätt vi förhåller oss till andra partier, d v s i det här fallet att vi gått till höger. Till höger om vad kan man fråga sig? Till höger om moderaterna? Ok, ärligt talat så vet jag inte om det är så, eftersom (M) har flera åsikter som gör att de nu är något svårplacerade på den politiska kartan.

Det som jag anser har hänt på landsmötet är att vi har velat betona liberala värden som jag nog tycker borde finnas med på alla borgerliga partiers agendor. Men oavsett detta, att vi är för avskaffande av värnskatten och för utbyggnad av kärnkraft har ju dessutom varit partiets ståndpunkter sedan ganska lång tid tillbaka.

Längst när det gäller den här typen av konstiga slutsatser verkar Svenska Dagbladet ha gått. Under rubriken "Bäddat för konflikt inom alliansen", beskrivs att de uttalanden som gjorts från folkpartiet och landsmötet, att alliansen skulle bli mer borgerlig, skulle strida mot Moderaternas strategi för att vinna nästa val.

Det är uppenbarligen Jan Björklunds tal om att det är dags för alliansen att slå in på en ny väg där "förnyelse är viktigare än förvaltning" som föranleder tidningen att uttrycka sig som man gör. Men att folkpartiet nu betonar att förändringar måste komma till stånd är väl ändå inte något som kan gå emot den moderata strategin. Det kan ju ändå inte vara så att (M) vill gå till val på att vi ska förvalta det vi har och inte förändra någonting. Politik går ju ut på att förändra och förbättra. Det måste väl ändå även vara moderaternas vilja.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar