söndag 13 september 2009

Dagens Nyheter kan idag berätta om stora protester mot den amerikanske presidenten Barack Obamas politik. Det är ganska så många som protesterar, i varje fall med svenska mått mätt. Om ett demonstationståg här i Sverige skulle samla hela 75 000 personer så skulle nog vilken politiker som helst lyssna på vad demonstranterna hade att säga.

Men nu är det här USA med över 300 miljoner invånare, jämfört med våra 9 miljoner och då blir dimensionerna helt annorlunda. Inte för att jag med det menar att president Obama inte ska lyssna på demonstranterna, men det som de säger måste ställas i relation till och avvägas mot vad han lovat sina väljare, de som sett till att han utsetts till president.

Bakom den nu aktuella demonstrationen står en lös organisation som kallar sig för "Freedom Works", en rörelse med krav på lägre skatter och mindre regeringsinblandning. Med högt tonläge och plakat i klass med ”Hitler höll också fina tal”, ”Vi kom obeväpnade – den här gången. . .” och ”Försvinn från mitt Vita hus, kommunister, socialister, radikala brottslingar och illegala invandrare” så försöker man bl a tala emot den förslag till lag om en sjukförsäkring för alla som Barack Obama vill införa.

Den stora uppslutningen bakom Freedom Works har fått de konservativa att ana morgonluft och nytt folkligt stöd. Men motståndarsidan säger sig inte vara imponerad och tur är väl det. Nu har USA, för första gången på över åtta år, äntligen fått en president som inte enbart tänker på de rika. I USA finns, till skillnad från Sverige, utrymme för skattehöjningar. Sådana måste naturligtvis göras med omdöme, men argumentet som ibland kan höras i Sverige att "kapitalet flyttar utomlands" om vissa förslag genomförs kommer inte kunna användas här. För vart skall USA:s rika flytta?

5 kommentarer:

 1. Svar: 7 feet down.

  SvaraRadera
 2. 75 tusen ? Ifall man tar o läser på lite så får man reda på att det var närmare 2 miljoner som protesterar..

  SvaraRadera
 3. Helt rätt, varför media sprider denna siffra är för mig oförståeligt.. kolla bara in denna video på youtube http://www.youtube.com/watch?v=LoPud1TeubM

  SvaraRadera
 4. Hansa, läser man på lite ytterligare så får man allt reda på att de två miljoner som de som stödjer demonstrationen rapporterar om är upphittat av folk som ligger bakom demonstrationen.

  Alla amerikanska tv-bolag rapporterar om mellan 60 och 70000. Inklusive Fox News.

  SvaraRadera
 5. Tack Dan för det sista klargörandet!
  Det är nog omöjligt att få in så mycket folk i en demonstation. Men även om det gick, låt oss säga att det skulle vara 2 miljoner som demonstrerade, så skulle det ändå vara under 1% av USA:s invånarantal. Som jag skrev ska president Obama lyssna på demonstranterna, men att demonstrationen ska sättas i relation till det uppdrag han fått av väljarna. Till detta uppdrag finns att en sjukvårdsreform ska genomföras, som omfattar alla amerikaner.

  SvaraRadera