tisdag 22 september 2009

Influensa, Anka och homofobi

Idag har landstingsstyrelsen haft sammanträde och i ett av ärendena framgår att planeringen för att förebygga den s k svininfluensan pågår för fullt. De som är experter på området säger att vi kan tacka vårt relativt varma väder för att influensan ännu så länge inte brytit ut på bred front. Om det är så, så är det väl bara att hoppas att vi får behålla "värmen" ett tag till.

För landstingets del så handlar nu alltså en hel del om förebyggande arbete. En del i detta är att få så många som möjligt att kunna ge den här vaccinationen. Det är därför bra om t ex även kommunernas skolor och äldreboenden kan hjälpa till. Detta kan nu ordnas via vårt ordinarie vårdvalssystem och då genom särskilda auktorisationer. Noterbart är att socialdemokraterna och vänsterpartiet vill att detta istället ska ske genom särskilda överenskommelser med kommunerna. Man kan fråga sig varför, när vi ändå kan fixa det hela via vårt ordinarie vårdvalssystem. Men det är klart, gillar man inte vårdvalet, så gillar man väl heller inte att det utnyttjas för en sån här god gärning.

I ett tidigare blogginlägg så skrev jag att den numera kända Anna Anka inte var så mycket att vare sig bli upprörd över eller bry sig om, så egentligen borde jag väl inte ge fler kommentarer om henne. Men jag kan inte låta bli att i varje fall bara i förbifarten notera att hon i Expressen talar om att hon äter mediciner varje dag efter en olycka och att hon då fick ligga på sjukhus. Inget konstigt med det, i och för sig. Då bodde hon i Sverige och var bara 12 år gammal. Men eftersom fru Anka de senaste veckorna kritiserat allt som har att göra med Sverige och oss svenskar, så gör jag ändå noteringen att Sverige trots allt varit bra även för henne eller i varje fall en gång.

Avslutningsvis noterar jag till min glädje att Svenska fotbollförbundets ordförande, Lars-Åke Lagrell, på fotbollssiten fotbolldirekt.se kritiserar den italienske fotbollstränaren Marcello Lippi för dennes uttalanden om att homosexuella inte bör få spela fotboll. Enligt Lippi så skulle det bli skandal i ett fotbollstokigt land som Italien om det skulle visa sig att någon av spelarna var bög. Lippi sa också att han aldrig under sin 40-åriga karriär mött någon (öppet) homosexuell professionell fotbollsspelare. Detta kommenteras av Lars-Åke Lagrell på följande sätt:

- Hade han bott i Sverige, hade han inte uttalat sig så. Jag kan nästan inte ta det på allvar, även om det är allvarligt och menar att det är den italienska kulturen som påverkar honom.I Italien har våld mot homosexuella den senaste tiden uppmärksammats efter flera grova överfall.

Till Lippi och andra homofober kan jag ge en liten räkeövning. Ungefär 10% av befolkningen i genomsnitt anses idag vara homo- eller bisexuella. I ett fotbollslag finns ungefär 22-25 spelare. Även om det i ett fotbollslag skulle vara färre bögar och bisexuella så skulle det ändå i ett lag finnas ungefär 1-2 personer som är öppet eller (för det allra mesta) dolt homo- eller bisexuella. Den siffran gäller nog även i Italien. Något för Lippi och andra homofober att betänka!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar