onsdag 2 september 2009

SAAB kan räddas - utan statliga pengar

I Dagens Nyheters nätupplaga idag står det att läsa att den nye ägaren till SAAB, Koenigsegg Group, inte behöver några pengar från staten. Detta är enligt min mening alldeles utmärkt och visar dessutom att regeringens nej till att "rädda företaget" har varit rätt.

Enligt uppgift ska Koenigsegg Group presentera en färdig finansiering under nästkommande vecka. De 3 miljarder kronor som tidigare saknades ska komma från Saabs nuvarande ägare General Motors (GM) samt från ”nya investerare”.

För det första önskar jag givetvis att SAAB ska räddas som företag, inte minst för de anställdas skull. Men för det andra så visar det här på att det socialdemokratiska kravet att regeringen måste gå in med mer pengar för att rädda SAAB har varit ett feltänk redan från början. Om (S) hade suttit vid makten så vet jag inte hur mycket av skattebetalarnas pengar som hade satsats i SAAB. Men en sak vet jag; den amerikanske ägaren General Motors hade varit nöjda. De hade sluppit sitt ansvar på både det ena och det andra sättet. Men ibland är det bra om vi låter marknadsekonomin råda.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar