måndag 28 september 2009

Vi folkpartister kan glädjas över FDP:s framgång

Vårt liberala systerparti i Tyskland, FDP, gjorde ett kanonval i söndagens val till Tysklands förbundsdag. Partiet fick hela 14,6 % vilket är en ökning med över 5 % och det är bara att gratulera våra partivänner i Tyskland!

Även om jag inte precis är någon expert på tysk politik, så vet jag att FDP anses vara mer högerliberalt än folkpartiet här i Sverige. Det må vara hänt, men det borde ändå finnas något att lära av ett sånt här bra resultat för ett liberalt parti. Samtidigt är det en intressant utveckling i Tyskland, där de två stora och tidigare så dominerande partierna nu bli betydligt mindre. Således kan vi folkpartister inte enbart glädjas över ett bra valresultat för FDP, utan också att Socialdemokraterna gjort ett katastrofval. SDP får nu ungefär 23 %.

Jag är väl medveten om att det tyska valet inte går att översätta till det svenska. Dels satt inte de tyska liberalerna vid regeringsmakten och dels sitter de svenska socialdemokraterna i opposition. Men man kan ju alltid drömma lite grann. Fem procent mer för oss folkpartister och socialdemokraterna ner till i runda slängar 25 %, det vore något det!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar